PRODUKCJA INTEGROWANA W SUBREGIONIE PŁOCKIM
Abstract
Key words: agricultural, growers, agricultural production, agricultural production
system, integrated production
Summary
The introduction of modern agricultural production techniques contributed to the
development of production systems that reflect the needs of modern consumers.
Agricultural producers are increasingly interested in producing high-quality, healthy
and safe food, which is sought after by consumers in the market. Many of them
are moving away from the production conventional production system opting for
eco-friendly production activities.
Production system, which limits the impact of harmful food is integrated production.
The paper analyzed the progress of implementing the integrated production system
in the sub-region Plock in the years 2010-2012.
References
Bibliografia:
Gołaś Z., Techniki wytwarzania i ich efektywność w indywidualnych gospodarstwach
rolnych, „Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu” Rozprawy Naukowe,
Zeszyt 327/2002.
Informacja o realizacji zadań przez Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślini
Nasiennictwa w Warszawie w roku 2011, Wojewódzki Inspektorat Ochrony
Roślin i Nasiennictwa w Warszawie, Warszawa 2012.
Integrowana produkcja w świetle integrowanej ochrony roślin, „Biuletyn informacyjny,
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencja Restrukturyzacji
i Modernizacji Rolnictwa”, 11/2012.
Integrowana produkcja, „Biuletyn informacyjny, Ministerstwo Rolnictwa
i Rozwoju Wsi, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa”, 3-4/2011.
Jakość żywności w działaniach PROW, „Biuletyn informacyjny”, Ministerstwo
Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencja Restrukturyzacji Rolnictwa”, 1-2/2012.
Jakość żywności w działaniach PROW, „Biuletyn informacyjny”, Ministerstwo
Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa”,
-2/2012.
Korbas M., Jajor E., Horoszkiewicz - Janka J., Znaczenie integrowanej ochrony
w systemie integrowanej produkcji, „Wieś Jutra”, 6-7/2010.
Krasowicz S., Analiza i ocena gospodarstw ekologicznych, integrowanych i tradycyjnych
w rejonie Polski Północno-Wschodniej na tle warunków przyrodniczych i ekonomicznych
rolnictwa, Rozprawa habilitacyjna, IUNG Puławy, Puławy 1996.
Kuś J., Systemy gospodarowania w rolnictwie, Rolnictwo integrowane, Materiały
szkoleniowe 42/95, IUNG Puławy, Puławy 1995.
Majewski E., Ekonomiczno-organizacyjne uwarunkowania rozwoju Systemu Integrowanej
Produkcji Rolniczej (SIPR) w Polsce, Wydawnictwo SGGW, Warszawa
Program Ochrony środowiska w powiecie płockim na lata 2011-2015 z perspektywą
do roku 2018, Starostwo powiatowe w Płocku, Płock 2010.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 (PROW 2007-2013),
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa 2007.
Pruszyński S., Ochrona roślin w obecnych i przyszłych technologiach uprawy roślin,
w: Wczoraj, dziś i jutro naszego rolnictwa, II Kongres Rolnictwa zorganizowany
przez Polską Radę Rolną, Poznań 4-5 czerwca 2004.
Szkolenia kluczowym filarem integrowanej produkcji, „Biuletyn informacyjny,
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji
Rolnictwa”, 1-2/2011.
Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności, Działania informacyjne
i promocyjne, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa 2011.
Ustawa o ochronie roślin, D.U. nr 11,2004, poz.94 – 95.
Ustawa o zmianach w organizacji i funkcjonowaniu centralnych organów
administracji rządowej i jednostek im podporządkowanych oraz zmianie niektórych
ustaw, D.U. nr 25,2002, poz. 253.
Woś A.(red.),Encyklopedia agrobiznesu, Fundacja Innowacja, Warszawa 1998.
Zarządzanie gospodarstwem rolnym lub małym i średnim przedsiębiorstwem na obszarach
wiejskich, materiały szkoleniowe 88/03,(pr. zbiorowa) IUNG Puławy,
Puławy 2003.
Źródła internetowe:
www.minrol.gov.pl
www.piorin.gov.pl
www.stat.gov.pl