ZACHOWANIA ŻYWIENIOWE STUDENTÓW W CZASIE NAUKI ZDALNEJ

Autor

DOI:

https://doi.org/10.19251/sej/2021.14.1(18)

Słowa kluczowe:

COVID-19, nawyki żywieniowe, studenci

Abstrakt

W marcu 2020 roku Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła pandemię COVID-19. Wiele krajów, w tym także Polska, zostało zmuszonych do wprowadzenia rygorystycznych reżimów sanitarnych i środków dystansujących społeczeństwo. Jednym z obostrzeń jakie zastosowano w naszym kraju jest realizacja kształcenia szkolnego i wyższego w formie nauczania zdalnego.
Celem niniejszego badania była ocena zmiany zachowań i zwyczajów żywieniowych studentów, którzy przez ostatni rok uczyli się z wykorzystaniem metod kształcenia na odległość. Może być to bowiem klasyfikowane jako sytuacja stresująca, która wpływa na zachowania żywieniowe. Badanie przeprowadzono w marcu 2021 roku, wśród studentów Wydziału Nauk o Zdrowiu Mazowieckiej Uczelni Publicznej w Płocku, metodą sondażu diagnostycznego
z wykorzystaniem autorskiego kwestionariusza ankiety. Dobór grupy był celowy. Studenci uczyli się zdalnie przez okres jednego roku kalendarzowego. Udział w badaniu był dobrowolny, przestrzegano zasady anonimowości. Ankietę wypełniło 247 kobiet. W związku z wprowadzeniem obostrzeń związanych z pandemią wzmożony stres deklarowało 43% studentek, a 61% podało nawracające uczucie niezadowolenia. Wzrost masy ciała od momentu wprowadzenia nauki zdalnej zauważyło 40% kobiet, a jej spadek zadeklarowało 20% badanych. Zdecydowana większość respondentek spożywała 4 posiłki w ciągu dnia. Studentki podały, że częściej spożywają śniadania, zupy, warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste oraz piją wodę i herbatę. Jednak znaczna grupa (45%) częściej sięga również po dodatkowe przekąski między posiłkami. Osoby te deklarowały częstsze spożycie słodyczy, żywności typu „fast-food”, chipsów oraz słonych przekąsek. Prawie 60% badanych studentek podało także, że częściej jada posiłki w trakcie nauki, przed komputerem. Wydawałoby się, że okres pandemii, w którym zwraca się szczególną uwagę na prozdrowotny styl życia, w tym prawidłowo zbilansowaną dietę, powinien skutkować stosowaniem zasad zdrowego żywienia. Jednak nie zawsze tak jest. Okazało się bowiem, że np. studenci, którzy studiują zdalnie popełniają liczne
błędy żywieniowe, które uzasadniają częstym występowaniem negatywnych emocji wywołanych nauką zdalną.

Bibliografia

Babauta, Leo. 2019. Nawyki Zen. Mała ksiażka na resztę życia. Gliwice: Helion SA.

Babicz-Zielińska, Ewa. 2006. Role of psychological factors in food choice. A review. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 15: 379-384.

Bhaskaram, Padbidri. 2002. Micronutrient malnutrition, infection, and immunity: An overview. Nutririon Reviews, 60, S40-S45.

Canetti, Laura; Bachar, Eytan i Berry, Elliot M. 2002. Food and emotion. Behavioural Processes, 60:157–164.

Charzewska, Jadwiga i Wolnicka, Katarzyna. 2013. Szkoła i przedszkole przyjazne żywieniu i aktywności fizycznej. Poradnik dla nauczycieli. Warszawa: IŻŻ.

Desmond, Małgorzata. Dieta a COVID-19. Dostęp: 9.04.2021 https://malgorzatadesmond.com/polecane/dieta-a-covid-19-2441/

Epel, Elissa; Lapidus, Rachel; McEwen, Bruce i Brownell, Kelly. 2001. „Stress May Add Bite to Appetite in Women: A Laboratory Study of Stress-Induced Cortisol and Eating Behavior.” Psychonueroendocrinology, 26, 37-49.

Forkert, Elsie C.O. et al. 2019. Skipping breakfast is associated with adiposity markers especially when sleep time is adequate in adolescents. Scientific Reports, 6380.

Gajewska, Danuta i Jeżewska-Zychewicz, Marzena. 2006. Pojadanie między posiłkami – przyczyny i skutki. Dostęp: 9.04.2021 http://www.wszechnicazywieniowa.sggw.pl/web/pojadanie.pdf

Gawęcki, Jan i Hryniewiecki, Lech. 2017. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Warszawa: PWN.

Geliebter, Allan i Aversa, Angela. 2003. Emotional eating in overweight, normal weight, and underweight individuals. Eating Behaviors, 3: 341-347.

Hudd, Suzanne et al. 2000. Stress at college: Effects on health habits, health status and self-esteem. College Student Journal, 34, 217- 227.

Jarosz, Mirosław. 2010. Praktyczny podręcznik dietetyki. Warszawa: IŻŻ.

Kowalska, Anna. 2014. Mleko i przetwory mleczne w diecie studentów uniwersytetu ekonomicznego we Wrocławiu. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, XVI, 111-113.

Kuo, Lydia et al. 2007. Neuropeptide Y acts directly in the periphery on fat tissue and mediates stress — induced obesity and metabolic syndrome. Nature Medicine, 13: 803–811.

Monzani, Alice et al. 2019. A Systematic Review of the Association of Skipping Breakfast with Weight and Cardiometabolic Risk Factors in Children and Adolescents. What Should We Better Investigate in the Future? Nutrients, DOI: https://doi.org/10.3390/nu11020387.

Ogińska-Bulik, Nina. 2000. Emocje jako przyczyna nadmiernego jedzenia. Zeszyty Naukowe WSHE w Łodzi, 8 -13.

Peter, Agnieszka; Odrowąż-Sypniewska, Grażyna i Gruszka, Marzena. 2005. Rola wapnia w organiźmie. Przegląd Medycyny Laboratoryjnej, 2 (4) : 13-16.

Potocka, Adrianna i Mościcka, Agnieszka. 2011. Stres oraz sposoby radzenia sobie z nim a nawyki żywieniowe wśród osób pracujących. Medycyna Pracy, 62 (4):377–388.

Seeling, Mildread S. 1994. Consequences of magnesium deficiency on the enhancemennt of stress reactions; preventive and therapeutic implications (a review). Journal of the American Collage of Nutririon, 13, 429-446.

Sidor, Aleksandra i Rzymski, Piotr. 2020. Dietary Choices and Habits during COVID-19 Lockdown: Experience from Poland. Nutrients, 3; 12 (6):1657.

Somer, Elizabet. 1998. Wpływ jedzenia na nastrój. Warszawa: Amber.

World Health Organization WHO. Nutrition advice for adults during the COVID-19 outbreak. Dostęp: 9.04.2021 https://www.emro.who.int/nutrition/nutrition-infocus/nutrition-advice-for-adults-during-the-covid-19-outbreak.html

World Obesity Federation. 2021. Covid-19 and Obesity. Dostęp: 9.04.2021 https://www.

worldobesityday.org/assets/downloads/COVID-19-and-Obesity-The-2021-Atlas.pdf

Wu, Ping. et al. 2008. Alcohol abuse/dependence symptoms among hospital employees exposed to a SARS outbreak. Alcohol. Alcohol., 43, 706–712.

Yau, Yvonne H.C. i Potenza, Marc N. 2013. Stress and eating behaviors. Minerva Endocrinologica, 38, 255-267.

##submission.downloads##

Opublikowane

2021-12-03

Numer

Dział

Articles